Bebek ve Çocuklarda Uykunun Önemi ve Uyku Eğitimi
- 29 Mayıs 2024
- 0 Yorum
Bebek ve Çocuklarda Uyku
Çocukların düzenli ve yeterli uyku uyumaları fiziksel ve zihinsel gelişimleri için çok önemlidir. Uykusu düzenli olan çocukların yaşıtlarına göre gelişimlerinin daha iyi olduğu görülmüştür. Bununla birlikte bu çocuklar gün içinde daha mutludur. Aile bireyleri ile daha mutlu ve kaliteli zaman geçirirler. Çocuğun uykusunun düzenli olması, diğer fizyolojik döngüleri de olumlu etkiler. Örneğin iştahsız ve büyüme gelişme geriliği olan bir çocuk yeterli ve kaliteli uyumuyorsa, uykusunu düzene koymak, iştahını ve beslenme saatlerini de düzenlemek demektir. Çocuğu gereksiz tahlil ve gereksiz vitamin şurupları kullanmaktan kurtaracaktır.
Normal Uyku Nasıl Olmalı?
Uyku-uyanıklık sırasında beynimizde kortikal ve subkortikal farklı birçok merkez görev alır. Temel olarak bu döngünün (sirkadiyen ritm) sorumluluğu hipotalamustadır. Hipotalamus biyolojik saati, vücut ısısını, iştahı, hormal salınımını vb. düzenler. Bu düzenlemeyi de günışı, aktivite ve besin alımı gibi çevresel faktörlere göre yapar. Yani gündüz yeterli gün ışığı görmeyen yada yeterli fiziksel aktivitede bulunmayan bir çocuğun uykusu sorunlu olacaktır.
Uykunun Evreleri Nedir ?
Uykuyu temelde 2 evrede inceleriz. NREM (göz hareketlerinin olmadığı dönem) ve REM (göz hareketlerinin olduğu dönem). Normal uyku NREM evresi ile başlar ve sonra REM evresi ile devam eder. Sonrasında kısa bir uyanıklık olur. Bu NREM-REM döngüsünü bir yetişkin bir gece boyunda 4-5 kez yaşarken bebek ve çocuklar daha fazla yaşar. Çünkü çocukların NREM- REM döngü süreleri daha kısadır. Bu sebeple uyanma sayıları da yetişkinlerden fazladır.
Bebek Ve Çocuklarda Yaşa Göre Uyku
Yenidoğan bir bebekte 16-24 saat arası uyuyabilir. Gece ve gündüz farkındalığı daha oluşmadığı için, bazı bebekler gündüz, bazı bebekler gece daha fazla uyuyabilir. 3.aydan sonra gece gündüz farkındalığı oluşur ve uyku gecede yoğunlaşır. Gece uykusunda da 3-4 saatlik uykuyu 1-2 saatlik uyanıklık döngüleri takip eder. Anne sütü alan bebeklerde bu döngüler daha kısadır ve daha sık uyanabilir.
2-6 Ay Bebeklerde
Uyku artık geceye kayar. Gündüz uyku saatleri yavaş yavaş azalır. Bebekler bu dönemde kendi kendilerini sakinleştirip, uyku arasındaki kısa uyanıklık dönemlerinde, başkasının desteği olmadan tekrar uykuya dönmeyi öğrenirler. Öğrenemedikleri durumlarda ‘Çocukluk Çağı Davranışsal Uyku Bozukluğu’ gelişebilir.
6-12 Ay Bebekler
Bu aylarda gece 11-12 saat, gündüze de toplam 3 saat kadar uyuyacak 14-15 saat kadar uyuyabilir. Gündüz uykusuna bazı bebeklerin 2 bazı bebeklerin 3 kez ihtiyacı olur. Gündüz uykusundan daha çok gece uykusu önemlidir ve faydalıdır. Gece uykusunu olumsuz etkileyecekse eğer, gündüz uyku sayısını az tutmakta fayda vardır.
1-3 Yaş Bebekler
Bu yaş aralığında toplam uyku saatleri 12-13 saate düşer. 18 aydan sonra da gündüz uyku ihtiyacı çoğu bebekte 1 e düşer.
3-6 Yaş Çocuklar
Okul öncesi dönemde uyku ihtiyacı 10-11 saate düşer. 4 yaş sonrasında ise öğle uykusu ihtiyacı yoktur.
6-12 Yaş Çocuklar
Okul dönemi çocuklarda uyku ihtiyacı 9-11 saatir. Gündüz uykuya ihtiyacı yoktur. Eğer gün içinde okulda yada evde uyuma ihtiyacı oluyorsa gece uykusunun kalitesi değerlendirilmelidir. Uykuyu bozan başka hastalıkların varlığı araştırılmalıdır.
Uyku Eğitimi Nedir ?
Uyku eğitimi, bebek ve çocuğun yaşına ve ihtiyaçlarına uygun olarak uykusunu düzenlemektir. Bozulmuş olan sirkadiyen ritmini (gece-gündüz döngüsü) yeniden düzene koymaktır. Ayrıca desteksiz uyuyabileceğini de ona öğretmektir. Bunun için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir.
Uyku Eğitimi Her Bebeğe ve Çocuğa Verilmeli Midir ?
Uyku eğitimi her bebeğe verilmez. Bebeğin yada çocuğun ihtiyacı olup olmadığı başta değerlendirilmelidir. Hatta uykuyu bozan başka hastalıkların varlığı da araştırılmalıdır. Örneğin genizeti varlığı tek başına uykuyu bozar. Önce hastalığın tedavisi yapılmalıdır.
Uyku Eğitimini Kimler Almalıdır ?
Bebek veya çocuk olması gerekenden daha az uyuyorsa, uyanık olduğu dönemde çok huzursuz ve uykuluysa, gece sık aralıklarda uyanıyor ve anne-baba yardımı olmadan tekrar uyuyamıyorsa uyku eğitimi gereklidir. Yada uyuma saatleri yeterli ancak gece geç yatıyor ve sabah erken kalkamıyorsa gece uyku eğitimi gereklidir. Çünkü sirkadyen ritmin bozulduğuna işarettir. Uyumayan bebek ve çocuklar anne babada mutsuzluk ve gerginlik yaratır. Aile huzuru da bozulmaya başlar. Bu sebeple uyku eğitimi sadece bebeğe değil bütün ailenin mutluluğuna fayda sağlar.
Hangi Uyku Eğitimi Yöntemini Uygulayalım ?
Şimdiye kadar uyku ile ilgli çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Uyku eğitimi anne - baba ve bebek için yıpratıcı olmamalıdır. Uygulanabilmesi kolay olmalıdır. Bebek ve çocuğa çaresizliği ve yalnızlığı değil, anne-babasının ihtiyacı olduğunda yanında olduğunu hissettirmelidir. Her aile ve her bebek biricik olduğu için bebekten bebeğe değişebilen esnek kuralları da olmalıdır. Bu sebeple ben ‘Bebek ve Çocuk Duyarlı Uyku Eğitimi (The Blunden Responsive Gentle Methods of Sleep Settling- GeMSS)‘ ni önermekteyim.
Yorum Yap